Er zijn momenten geweest in mijn leven dat ik dacht: ‘Hee, dit loopt niet lekker’, en na misschien DRIE keer hetzelfde pad te hebben bewandeld, me realiseerde: ‘Dit wil ik niet meer, dit werkt niet meer voor mij’.Ik noem het kantelpunten in het leven, verander-momenten. Het gevoel van ‘Ho stop, houd ermee op. Dit voelt niet fijn, ik moet wat anders doen’. Waar moet ik beginnen en vooral hoe dan?
Belangrijk kantelpunt
Eén van mijn grootste kantelpunten in mijn leven, was mijn eerste bevalling. Naast alle veranderprocessen in en aan mijn lichaam had ik ook veel nesteldrang. Dat uitte zich bij mij onder andere in het hebben van een hele volle ijskast. Het was zelfs zo erg, dat de kraamzorg aangaf, dat het zo volstond, dat het lastig was om nog iets in de ijskast te kunnen vinden.Ik vond het leuk om me in te lezen voor een bevalling, heel klinisch, nog lekker veilig beschouwend van een afstandje. Hoewel mijn moeder zei, (na het bevallen van zes kinderen) dat het allemaal vanzelf zou gaan, geloofde ik dat toch niet helemaal.
Eerste bevalling
Op het moment dat de vliezen breken en je vruchtwater verliest weet je dat het kindje eraan komt. Het kindje moet dan binnen een x aantal uren uit je buik. Het x aantal uren duurde bij mij een stuk langer. Er ging helemaal niets vanzelf. Ik wilde weg van de pijn, ver weg van de pijn. Het liefst wel uit mijn lichaam gaan. Het puffen en het opvangen van de weeën begon me steeds meer tegen te staan. Ik wilde gewoon geen pijn meer voelen. Na vele kunstmatige opwekkers in benen, rug en via het infuus te hebben gekregen, een x aantal uren keiharde weeën te hebben opgevangen, opgerekt te zijn, een aantal extracties met de vacuümpomp en een knip kwam mijn kindje op de wereld. Ongeveer een jaar na de bevalling ging het beter met me. Ik hoorde later van een collega bij de Thuiszorg, dat als er kunstmatige ingrepen worden verricht het herstel langer duurt.
Lichaamswerk
Na deze bevalling was ik het vertrouwen in mijn lichaam kwijt. Ik merkte dat ik me bij de huisarts niet volledig gehoord voelde en ben gaan onderzoeken wat ik nodig had. Ik wilde mijn energiebalans zo spoedig mogelijk herstellen en heb een healing sessie gedaan. Bij een energetische healing wordt de balans in energie weer hersteld in je lichaam, werkend vanuit de chakra’s. Dit bleek niet voldoende te helpen. Daarom heb ik later een Rebalancing sessie gedaan. Bij Rebalancing krijgen specifieke lichaamsonderdelen extra aandacht zodat je leert om beter contact te maken met je lichaam zodat het weer volledig kan doorstromen. Dit bleek beter bij mij aan te slaan. Ik was blij dat dankzij dit specifieke lichaamswerk ik weer voldoende vertrouwen had opgebouwd om een tweede zwangerschap aan te gaan.
Zwangerschapsyoga
Ik wilde vermijden dat ik geen herhaling zou krijgen van mijn eerste bevallingservaring. Daarom koos ik ervoor om mijn ademhaling en pijnbeheersing beter onder controle te krijgen. Ik wilde bewust meer contact maken met de pijn in mijn lichaam en heb daarom tijdens mijn tweede zwangerschap zwangerschapsyoga gevolgd. Zo kon ik de pijn van de weeën beter opvangen en misschien zelfs wel thuis bevallen. Ik wilde zo graag meer vertrouwen en controle krijgen over mijn lichaam. Deze keuze was voor mij een duidelijk kantelpunt in mijn leven. Hierdoor heb ik vele leermomenten erbij gekregen.
Na de zwangerschapsyoga heb ik meer vertrouwen gekregen in mijn eigen lichaam, omdat ik geleerd had er goed naar te luisteren en daardoor beter te begrijpen wat ik op bepaalde momenten nodig heb.
Het werkte. De beheerste ademhaling, het gevoel van verweking, het leren loslaten en toch in controle blijven, het lukte volledig. Gedurende de bevalling dacht ik terug aan de geruststellende stem van mijn yoga juf en ging ervoor. Naar de pijn toe ademen, het accepteren om vervolgens weer los te kunnen laten. In een paar uur tijd was mijn tweede kindje er en mijn wens van thuis bevallen was gelukt. Ongeschonden, zonder enige bemoeienis van verpleegkundigen of gynaecologen.
Dankbaar
Sindsdien was ik volledig om voor wat lichaamswerk mij kan bieden. Ik voelde me diep dankbaar voor wat mijn lichaam voor elkaar had gekregen. Middels rust, verstilling van de geest en het diepe ademhalen naar de pijn toe, wat mijzelf, mijn kind en al mijn organen tot rust bracht. Later, toen de kinderen wat ouder waren, ben ik Tai Chi gaan doen om weer te ervaren hoe fijn het is om je lichaam middels ademoefeningen en verstilde bewegingen heerlijk Zen te laten voelen.
Leren voelen
Rust in je lijf, rust in je geest, je ingewanden, rust en ontspanning om je heen. Het geeft zoveel meer ruimte om op een andere manier naar het leven te kijken. Uit je hoofd naar voelen middels lichaamswerk of begeleide meditatie. De pijn te voelen, te erkennen, te accepteren om vervolgens los te kunnen laten.
Wil jij ook ervaren wat lichaamswerk voor je kan betekenen op momenten die lastig voor je zijn? Heb je ook momenten dat je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent? Wil je een nieuwe start maken?