Echte motivatie van willen veranderen

Het is best lastig om nieuwe stappen te zetten als je je niet lekker voelt. Om een nieuwe start te maken na verdriet, rouw en verlies. Je motivatie is ver te zoeken. Het liefste zou je de hele dag in bed, op de bank of thuis willen blijven. Als je alles hebt uitgeprobeerd zoals afleiding, tijdverdrijf, nieuwe relaties, demping van je gevoelens door pillen, drank of drugs en je bent er niet vrolijker op geworden, dan is het tijd om te kijken naar wat wel helpt. Dan is het belangrijk om te kijken naar welke leefgebieden van belang zijn voor iemand.

Leefgebieden

Zingeving is een hele belangrijke factor voor je algehele welzijn. Het kost tijd en ruimte om dat met je uit te puzzelen in een counselingsgesprek.

Om dat duidelijk te maken, gebruik ik het voorbeeld van een ijsberg. Je ziet meestal alleen het topje van de ijsberg en onder de oppervlakte van het water is pas duidelijk hoe groot de ijsberg kan zijn. Dat geldt ook voor motivatie om te veranderen. Zo is het ook met je voornemen een nieuwe weg in te slaan. Je hoort of merkt alleen een topje van dat voornemen. Onder de oppervlakte spelen vaak hele andere gedachten en gevoelens of angsten.

Het is dus belangrijk om verder kijken dan alleen de symptomen om zo tot de werkelijke motivatie te komen om verandering in gang te zetten. Dat is de intrinsieke motivatie. Wat is dat? Zijn het opwellingen of impulsen? Nee, het is echt de innerlijke drijfveer om tot positieve verandering(en) te komen of het nu gaat om een gedrags-gevoels-denk verandering.

Bijvoorbeeld;

*ik wil afvallen want anders pas ik mijn mooie trouwjurk niet,

*ik wil fit blijven omdat ik graag verre reizen wil maken,

*ik wil mijn kleinkinderen zien opgroeien,

*ik wil niet elke keer opletten of ik ergens aan kan meedoen.

Zo zijn er nog vele andere drijfveren denkbaar die zinnig zijn voor iemand om een positieve verandering tot stand te brengen.

Praktijkvoorbeeld

Een oudere meneer had overgewicht. Hij rookte veel. Zijn huisarts had hem ernstig gewaarschuwd maar hij veranderde niet.

In samenwerking met de huisartsenpraktijk onderzocht ik met deze meneer wat de echte (intrinsieke) motivatie zou kunnen zijn om te veranderen. Door meer zingeving te brengen in zijn leven, kon hij zijn levensstijl wel veranderen. Meneer bleek zich namelijk erg eenzaam te voelen. Door de eenzaamheid aan te pakken, raakte hij gemotiveerd om wat af te vallen en minder te gaan roken en drinken, met alle positieve gevolgen voor zijn gezondheid. Zo kon hij ook zijn leuke vrijwilligersbaan uitvoeren en behouden.

Wil je ook samen uitzoeken welke intrinsieke motivatie je nodig hebt om tot positieve verandering(en) te komen in gedrag, denken, voelen of leefstijl?

Klik dan op de whatsapp knop, neem contact met me op via Instagram, of via mijn contactpagina.